Elselien van der Graaf (1949) studeerde aan de Kunstacademie in Utrecht richting monumentale vormgeving. Haar vroege werk was meer figuratief, daarna kwam een lange periode met abstract werk. De laatste jaren zijn haar beelden organisch van aard. Zij tonen dynamiek, kracht en expressie waarbij figuratief en abstract samengaan.

Zij plaatste tussen 1977 en 2017 vele beelden in de openbare ruimte. De bekendste zijn Vrouwe Justitia voor de Rechtbank in Utrecht, het beeld  T’OM bij het Openbaar Ministerie in Den Haag, beeldengroep Superkarren in Lelystad, Drie figuren in park Vechtzoom Utrecht, Vliegende zwanen in Maarssenbroek, Koeien in Zegveld en Man zonder hond in Noordwijk. Ook maakt zij beelden in opdracht voor bedrijven en organisaties zoals omroep BNN, ING Bank en Boer en Croongroep.

In haar vrije werk kiest ze soms een thema (hand en hoofd, metamorfose en dans) van waaruit een serie beelden ontstaat. Haar actuele werk  is meer persoonlijk van aard. Meest recent zijn de beelden Vertwijfeling en Keerpunt volgend op het thema dans. Op verzoek werkt zij ook in opdracht voor particulieren, waarbij tijdens een bezoek aan haar atelier specifieke wensen en mogelijkheden besproken worden.